Amarantus ekspandowany

Amarantus ekspandowany

Amarantus ekspandowany bywa zwany również poppingiem. Przypomina nieco ryż preparowany, a jego proces produkcji jest zbliżony do wytwarzania znanego popcornu.  Amarantus w formie poppingu jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia.

 Co zawiera amarantus ekspandowany?

  • dużą ilość magnezu, żelaza i błonnika
  • białko
  • fosfor
  • wapń
  • cynk
  • skwalen
  • węglowodany
  • witaminy A, B, C, E
  • kwasy tłuszczowe wzbogacające dietę

Komu polecany jest amarantus ekspandowany?

  • wegetarianom i weganom, jako uzupełnienie diety w białko
  • osobom chorującym na celiakię i z alergiami na gluten
  • osobom chorującym na anemię ze względu na wysoką zawartość żelaza
  • osobom pracującym fizycznie i umysłowo z uwagi na magnez

Zastosowanie amarantusa ekspandowanego

  • dodatek do musli albo zup mlecznych
  • dodatek do jogurtów, kefirów
  • smaczna przekąska oblana miodem
  • zagęszczacz do kotletów warzywnych
  • panierka
  • dodatek do ciasta i chleba
  • posypka do sałatek lub deserów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *