Amarantus ziarno

Amarantus ziarno

Amarantus jest bardzo starą rośliną uprawną bogatą w składniki odżywcze. Znany i doceniany był już przez cywilizacje Majów i Azteków, a dziś przeżywa swój renesans, jako zboże XXI w.

Co zawierają ziarna amarantusa?

  • błonnik
  • białko
  • witaminy z grupy B
  • fosfor
  • żelazo
  • cynk
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • węglowodany
  • kwasy tłuszczowe
  • skwalen

 

Komu polecany jest amarantus w ziarnach?

  • sportowcom
  • osobom aktywnym fizycznie i pracującym umysłowo, z uwagi na dobrze przyswajalne węglowodany
  • wegetarianom i weganom z uwagi na wartościowe białko
  • chorującym na celiakię, ponieważ amarantus nie zawiera glutenu
  • anemikom, gdyż w ziarnach amarantusa znajduje się mnóstwo składników odżywczych, w tym żelazo

Zastosowanie amarantusa

  • do produkcji mąki
  • dodatek do deserów, surówek, sałatek
  • baza do wypieków, makaronów, pieczywa
  • składnik dań duszonych, gotowanych, mięsnych
  • składnik dań wegetariańskich i wegańskich
  • składnik diety bezglutenowej

mis. kw. 1 s

Stosowanie

Ziarna amarantusa gotować w osolonej wodzie na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedzić na najdrobniejszym sitku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *