Babka płesznik

Babka płesznik

Babka płesznik stanowi bogactwo błonnika, czyli naturalnego produktu, opornego na działanie enzymów trawiennych człowieka. Rola błonnika jest bardzo istotna, pomaga on m.in. pozbyć się toksyn z organizmu i usprawnia pracę układu pokarmowego. Niedobór błonnika prowadzić może do tzw. chorób cywilizacyjnych.

Podstawowe funkcje błonnika

  • Błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, poprzez wchłanianie wody i przyśpieszanie oczyszczania organizmu z resztek pokarmu.
  • Łagodzi biegunki oraz dolegliwości towarzyszące hemoroidom czy chorobie wrzodowej.
  • Sprzyja redukcji masy ciała, zmniejsza uczucie głodu.
  • Błonnik normalizuje też zaburzenia gospodarki węglowodanowej, poprzez stabilizację poziomu glukozy we krwi i obniżenie wchłaniania węglowodanów.

Stosowanie

Błonnik, naturalnie znajduje się w warzywach, owocach i produktach zbożowych, ale większość osób nie spożywa go tyle, ile powinna wynosić dzienna dawka, czyli co najmniej 35 g dziennie. Jest również obecny w babce płesznik.

Powyższą dawkę podawać w 3 porcjach w ciągu dnia. Można zalewać go wodą, sokiem, mlekiem, a nawet dodać do zupy. Zamieszać i od razu wypić. Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *