Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba z czarnuszką

Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba z czarnuszką

Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba to połączenie mąki owsianej bezglutenowej oraz mąki teff, uzupełnione ziarnami czarnuszki. Osoby chore na celiakię często mają problem z kupnem albo własnoręcznym przyrządzeniem wypieków bez glutenu. Nieodpowiednio dobrane proporcje mąki są w stanie zepsuć ciasto. Wtedy z pomocą przychodzi gotowy mix do wypieku chleba, który jest do tego wegański i nie zawiera cukru.

Składniki

Mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, czarnuszka 1,2%,  płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska.

Produkt może zawierać alergeny: migdały (konfekcjonowane w zakładzie). Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 190°C.
  2. Brytfankę (małą keksówkę) posmaruj olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Można ją posypać płatkami teff, płatkami owsianymi lub mielonym siemieniem lnianym.
  3. Wsyp mieszankę do miski.
  4. Dokładnie mieszając powoli dolewaj 500 ml mocno gazowanej wody.
  5. Wymieszane ciasto przełóż do brytfanki i wsadź do piekarnika na 1,5 godziny.
  6. Po upieczeniu chleb wyjmij z brytfanki i zawiń w szmatkę. Odstaw do ostygnięcia.