BIO kasza sorgo bezglutenowa

BIO kasza sorgo bezglutenowa

Produkt pochodzi z upraw ekologicznych i jest bezglutenowy.

Sorgo wywodzi się z tropikalnych terenów Afryki, a wyglądem zbliżone jest do kukurydzy. Jest zbożem bezpiecznym dla alergików, chorych na celiakię i cierpiących na nietolerancje pokarmowe.

Roślina ta uprawiana była już tysiące lat temu w Etiopii. Niekiedy nazywano ją afrykańskim prosem. W smaku jest delikatne, wyczuwalna jest lekko orzechowa nuta.

 Co zawiera sorgo?

  • błonnik
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • białko
  • aminokwasy
  • miedź, cynk, żelazo, niacynę

Korzystnie działa na produkcję czerwonych krwinek, usprawnia metabolizm i bierze udział w regulacji poziomu wapnia w organizmie.

Zastosowanie kaszy sorgo

  • dodatek do warzyw, mięs, ryb
  • składnik sałatek i zup
  • do zagęszczania zup i sosoów
  • do wypieków