Czarnuszka nasiona

Czarnuszka nasiona

Czarnuszka nasiona- nazywana Nigella indica , to roślina o charakterze leczniczym z rodziny jaskrowatych. Znalazła zastosowanie w leczeniu wielu chorób o różnym podłożu. Roślina ta pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej.

Czarnuszka to niepozorna roślina o białych lub błękitnych kwiatach. Swoją nazwę zawdzięcza zawartym w owocach nasionkach o intensywnie czarnym kolorze. To właśnie w nasionach kryje się lecznicza moc nasion czarnuszki. W starożytności uważano czarnuszkę za lek na wszystkie dolegliwości – miała ona leczyć wszystko prócz śmierci…

Co zawiera czarnuszka?

  • cenne kwasy tłuszczowe
  • flawonoidy
  • saponiny
  • białko
  • olejki eteryczne
  • witaminy z grupy B: B1, B3, B6
  • witaminę A
  • minerały: cynk, miedź, magnez, żelazo, sód, potas, selen, wapń

 Zastosowanie czarnuszki

  • w kuchni: dodatek do wypieków, pieczywa, dań mięsnych i warzywnych, składnik wina i dodatek do sera korycińskiego, składnik marynat do mięsa, posypka do sałat, łagodniejszy zamiennik pieprzu, składnik oleju lub nalewki
  • w kosmetyce: olejek do włosów, eliksir przeciw cellulitowi, olejek ochronny do włosów, składnik domowych maseczek i peelingów

 

czarnuszka 2 czarnuszka 3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *