Czarnuszka- nasiona, które wspierają odporność i pracę nerek

Czarnuszka nazywane jest czarnym kminkiem. Od czasów starożytnych jest uważana za cenną roślinę, która, jak mówi legenda „leczy wszystko oprócz śmierci”. Do dziś czarnuszka jest stosowana w przypadku wielu dolegliwości. Sprawdź, kiedy warto ją stosować i jak.

Czarnuszka (do kupienia posiada ponad 100 aktywnych substancji, z czego nie wszystkie zostały jeszcze szczegółowo odkryte i omówione przez naukowców. Jest uważana za źródło związków biologicznie aktywnych.
Czarnuszka w ok. 40% składa się z oleju, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas oleinowy, linolowy i linolenowy. Także nasiona czarnuszki są bogate w składniki odżywcze, takie jak: fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, saponiny i garbniki. W czarnuszce znajdują się też kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany i związki mineralne. Zawarty w nich olejek eteryczny powoduje mocny, aromatyczny zapach i korzenny smak.

Obecne w czarnuszce związki mają działanie antyoksydacyjne, pobudzają wzrost limfocytów, odpowiedzialnych za odporność organizmu. Chroni przed skutkami promieniowania, działa przeciwpasożytniczo, wspiera układ krążenia i pomaga w problemach skórnych. Ponadto wpływa korzystnie na pracę nerek, obniża stężenie szczawianów w moczu i zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych. Chroni je też przed ksenobiotykami i metalami ciężkimi.

Czarnuszka

Jakie zastosowanie ma czarnuszka?
– W kuchni, jako przyprawa
Zmielona czarnuszka jest zamiennikiem czarnego pieprzu w kuchni. W odróżnieniu od pieprzu nie podrażnia układu pokarmowego i nie zakwasza organizmu. Dlatego czarnuszkę dodaje się do kanapek, zup, sałatek, duszonych warzyw i podczas kiszenia ogórków.
– Jako napar
W tym celu należy 1 łyżkę zmielonych nasion czarnuszki zalać wrzątkiem, parzyć ok. 20 minut, a następnie odcedzić. Napar można posłodzić miodem. Napar ma zastosowanie zewnętrzne- do przemywania skóry w+- miejscach zmian chorobowych, jako płukanka do włosów i do picia (zaleca się picie 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).
– Jako olej
Olej z czarnuszki (do kupienia tutaj) stosuje się zewnętrznie na skórę i włosy oraz wewnętrznie (1 łyżeczkę oleju 2-3 razy dziennie, a w przypadku dzieci połowę zalecanej dawki). Warto zwrócić uwagę by kupować olej tłoczony na zimno, który ma wiele więcej właściwości. Po otwarciu olej należy przechowywać go w lodówce.
– Jako nalewka
Aby przygotować nalewkę z czarnuszki należy pół szklanki zmielonych ziaren czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień. Po tym czasie przefiltrować przez watę. Nalewkę można pić lub stosować zewnętrznie, np. na zakażenia o charakterze grzybiczym.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.