Czystek Albania

Czystek Albania

Charakterystyczną cechą czystka z Albanii jest to, że susz z niego zawiera oprócz liści także łodygi.  Nadają one całości naparu lekko gorzki charakterystyczny posmak.

Pozytywne działanie czystka wiąże się ze sporą zawartością w jego składzie polifenoli, które są pomocne w walce z infekcjami i działają przeciwutleniająco.

Czystek stosuje się w celu wzmocnienia odporności i przy infekcjach żołądkowo-jelitowych, ponieważ korzystnie wpływa na ludzką florę bakteryjną. Pomaga oczyszczać organizm usuwając z niego szkodliwe toksyny i wspiera odporność za sprawą antyoksydantów.

Stosowanie

Przygotowanie naparu: 2–3 łyżki zalać 1 litrem wrzącej wody (w zależności od intensywności pożądanego smaku). Jedną porcję herbaty można zaparzyć dwukrotnie.
Zaparzać 2-5 min. Można pić z dodatkiem cytryny i miodu.

W celu uzyskania pożądanych efektów, zaleca się picie czystka regularnie, codziennie.