Daktyle bez pestek

Daktyle bez pestek

Daktyle są znane od tysięcy lat, jako jedne z najzdrowszych owoców świata.

Właściwości daktyli

  • Suszone daktyle zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga proces trawienia i likwiduje zaparcia.
  • Zawierają też salicylany, które zwalczają ból i działają przeciwzakrzepowo.
  • Daktyle zawierają duże ilości magnezu, dzięki czemu są dobrym produktem, pomagającym w zwalczaniu stresu.
  • Dostarcza organizmowi sporą ilość żelaza.
  • Daktyle zawierają potas, który pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz antyoksydanty, które wzmacniają odporność i pomagają w walce z katarem i kaszlem.
  • Daktyle są źródłem witamin, w tym: wapnia, fosforu, i witamin z grupy B, A, C, E i PP.

Stosowanie

Z uwagi na dużą zawartość potasu, ich spożywanie jest wskazane po intensywnym wysiłku. Idealny dodatek do ciast, deserów lub jako samodzielna przekąska.

One comment on “Daktyle bez pestek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *