Daktyle bez pestek


Daktyle są znane od tysięcy lat, jako jedne z najzdrowszych owoców świata.

Właściwości daktyli

  • Suszone daktyle zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga proces trawienia i likwiduje zaparcia.
  • Zawierają też salicylany, które zwalczają ból i działają przeciwzakrzepowo.
  • Daktyle zawierają duże ilości magnezu, dzięki czemu są dobrym produktem, pomagającym w zwalczaniu stresu.
  • Dostarcza organizmowi sporą ilość żelaza.
  • Daktyle zawierają potas, który pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz antyoksydanty, które wzmacniają odporność i pomagają w walce z katarem i kaszlem.
  • Daktyle są źródłem witamin, w tym: wapnia, fosforu, i witamin z grupy B, A, C, E i PP.

Stosowanie

Z uwagi na dużą zawartość potasu, ich spożywanie jest wskazane po intensywnym wysiłku. Idealny dodatek do ciast, deserów lub jako samodzielna przekąska.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *