Dania z brukselką w roli głównej

Przypominająca swoim wyglądem małą kapustę, brukselka to warzywo, które jest przez nas często pomijane. Czas to zmienić, albowiem stanowi ona prawdziwą skarbnicę cennych dla naszego zdrowia witamin (zwłaszcza witaminy C) i minerałów. Dodatkowo, niniejsze warzywo wykazuje szereg właściwości zdrowotnych (w tym właściwości antynowotworowych). W poniższym poradniku podpowiemy Ci, jak we właściwy sposób przygotować dania z brukselką w roli głównej.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować warzywne leczo z dodatkiem brukselki;

  • Jak przyrządzić soczystego kurczaka z brukselką;

  • Jak przygotować smaczną brukselkę z dodatkiem orzechów i żurawiny.

Jak przygotować warzywne leczo z dodatkiem brukselki?

Jakich składników potrzebujesz (2 porcje)?

  • 1 bakłażana (lub cukinii);
  • 1 papryki czerwonej;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 300 g brukselki;
  • 2-3 pomidorów;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1-2 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • Szczypty imbiru;
  • 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • Szczypty papryki słodkiej;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 100g ryżu brązowego.

Sposób przygotowania:

Krok I: Przekrój bakłażana na pół, a następnie pokrój w półksiężyce;

Krok II: Cebulkę pokrój w drobną kostkę;

Krok III: Paprykę oraz pomidora pokrój w grubą kostkę;

Krok IV: Brukselkę dokładnie opłucz i przekrój na pół;

Krok V: Na dnie dużego garnka rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie podsmaż na niej: cebulkę, paprykę, bakłażana oraz brukselkę;

Krok VI: Do podsmażonych warzyw dodaj odrobinę wody, przyprawy i pokrojone w kostkę pomidory;

Krok VII: Do leczo dodaj łyżkę cukru trzcinowego oraz koncentrat pomidorowy;

Krok VIII: Ugotuj ryż i podawaj w towarzystwie leczo.

Jak przyrządzić soczystego kurczaka z brukselką (2-3 porcje)?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 300 g brukselki;
  • 1 puszki pomidorów;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 ząbków czosnku;
  • 1 cebuli;
  • 200 g pieczonej piersi z kurczaka;
  • 2 łyżek ziół prowansalskich;
  • Szczypty soli;
  • Szczypty pieprzu;
  • 2 łyżeczek posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie opłucz brukselkę i gotuj ją w osolonej wodzie przez około 5 minut;

Krok II: Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulkę;

Krok III: Na patelnię dodaj pomidory w puszce i duś całość przez około 10 minut;

Krok IV: Przypraw pomidory solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi;

Krok V: Na patelnię dodaj ugotowaną brukselkę oraz kawałki pieczonego kurczaka;

Krok VI: Całość duś jeszcze przez około 5-10 minut, a następnie udekoruj świeżą natką pietruszki.

Jak przygotować smaczną brukselkę z dodatkiem orzechów i żurawiny?

Jakich składników potrzebujesz (3-4 porcje)?

Sposób przygotowania:

Krok I: Wyłóż blachę papierem do pieczenia;

Krok II: Przekrój brukselkę na pół i ułóż równomiernie na blaszce;

Krok III: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: ocet, olej roślinny, miód, obie papryki, sól i pieprz;

Krok IV: Przygotowanym sosem polej brukselkę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki;

Krok V: Posyp brukselkę posiekaną, suszoną żurawiną;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;

Krok V: Piecz brukselkę przez około 15 minut, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i piecz jeszcze przez 10 minut;

Krok VI: Na suchej patelni upraż posiekane orzechy włoskie;

Krok VII: Gorącą brukselkę posyp prażonymi orzechami.

Gotowa brukselka może stanowić doskonały dodatek do mięsa lub kaszy.

Podsumowanie

Przygotowana w odpowiedni sposób brukselka to nie tylko doskonały dodatek, ale również wspaniały sposób na przygotowanie pełnego zdrowia obiadu.

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *