Erytrol

Erytrol

Erytrol, to naturalny, niskokaloryczny cukier o delikatnym słodkim smaku. Zaliczany do alkoholu cukrowego. Jest to tzw. substytut cukru, który pozyskuje się z roślin lub skrobi. Do tej samej grupy zaliczany jest m. in. ksylitol. W naturze, erytrol występuje w niewielkich ilościach w warzywach, owocach, grzybach i w winie, piwie czy serze sojowym. Najczęściej pozyskiwany jest z naturalnego cukru roślinnego. Cukier miesza się z wodą, poddaje fermentacji, krystalizuje, a następnie dokładnie suszy. Gotowy produkt ma postać białych kryształków lub proszku, który z wyglądu przypomina cukier.

Stosowanie

Erytrol stosuje się jako zamiennik cukru. Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia oraz słodzenia. Redukuje kaloryczność potraw.

Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. Zastępując w przepisach tradycyjny cukier erytrol, należy pamiętać, że na każde 100 g cukru przypada od 120 do 140 g erytrolu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *