Fasola mung

Fasola mung

Fasola mung należy do grupy roślin strączkowych a jej uprawa najbardziej popularna jest w Indiach i Chinach. Jej bardzo wartościową postać stanowią kiełki, niezwykle bogate w łatwo przyswajalne białko. To produkt, który obowiązkowo powinien znaleźć się na półce każdego weganina. Oprócz tego, że jest ciekawym i odżywczym składnikiem, sprawdza się jako dodatek do wielu dań bezmięsnych.

Fasola mung bywa nazywana też „złotą fasolką”. Jej spożycie dostarcza organizmowi wartościowego błonnika, białka, witamin z grupy B, manganu, magnezu oraz szeregu składników mineralnych i witamin będących silnymi antyoksydantami.

STOSOWANIE:

Fasola mung w kuchni jest podobnym składnikiem do soczewicy. Ugotowaną można dodawać do zup, wegetariańskich i wegańskich burgerów, past i kotletów. Sprawdzi się również w roli składnika sałatek i dodatku do mięs. W Azji, gdzie fasolka ta jest powszechnie znana, używana bywa także do wyrobu lodów i lizaków.

2 comments on “Fasola mung
  1. Ebeneser napisał(a):

    Hey, neat web-site you’ve gotten going here.

  2. Jefferey Dermer napisał(a):

    I like checking your websites. Many thanks!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *