Figi suszone

Figi suszone

Figi to śródziemnomorskie owoce o wielu pozytywnych właściwościach zdrowotnych. Mają działanie zasadotwórcze. Można je spożywać na surowo i jako owoce suszone.

Owoce te mają też bardzo dużo błonnika, więc podobnie jak suszone śliwki, poprawiają perystaltykę jelit. Dlatego tak często stosowane są przez osoby z zaparciami oraz z problemami układu trawiennego.

Właściwości fig

  • wzmacniają zęby i kości, dzięki bardzo wysokiej zawartości wapnia
  • zalecane osobom prowadzącym siedzący tryb życia, palącym papierosy, nadużywającym witaminy C oraz cierpiącym na niedobór witaminy D
  • suszone figi są skarbnicą potasu, który obniża ciśnienie
  • zawarty w nich błonnik pobudza pracę jelit
  • polecane anemikom ze względu na dużą zawartość żelaza

Stosowanie

W zależności od zastosowania, figi możemy spożywać bez dodatków. Mogą być również jednym ze składników wielu potraw bądź też bazą figowej konfitury.

One comment on “Figi suszone
  1. Delly napisał(a):

    Glad I’ve finally found soihmetng I agree with!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *