Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba, inaczej miłorząb japoński, to duże, długowieczne drzewo liściaste dorastające do 40 metrów wysokości. 

Właściwości

  • Zawiera antyoksydanty, chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi obecnością wolnych rodników.
  • Korzystnie wpływa na metabolizm mózgu: poprawia dopływ tlenu i glukozy do komórek mózgowych oraz innych tkanek.
  • Usprawnia pamięć i koncentrację.
  • Korzystnie wpływa na poprawę stanu krążenia obwodowego, dzięki czemu: łagodzi ból podczas chodzenia, łagodzi uczucie zimnych stóp i dłoni, łagodzi uczucie drętwienia i mrowienia kończyn.

Stosowanie

Dla przygotowania naparu należy użyć 1 łyżeczki suszu na filiżankę (150 ml), zalać lekko odstanym wrzątkiem i zaparzać nie dłużej niż 5 minut.
Zaleca się spożywanie takiej porcji naparu dwa razy dziennie – rano i po południu.
Jedna łyżeczka mieści średnio dwa gramy suszu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *