Inulina z cykorii

Inulina z cykorii

Inulina naturalnie występuje w różnych częściach roślin, bulwach i kłączach. Najczęściej pozyskiwana jest z cykorii lub topinambura, ale znajduje się także w składzie porów, szparagów, cebuli, czosnku i bananach.

Inulina ViVio to naturalny składnik otrzymywany przez ekstrakcję gorącą wodą korzeni cykorii.

Po odpowiedniej obróbce otrzymuje się biały proszek spożywczy. Inulina jest składnikiem dietetycznym, który może zastępować cukier, mąkę lub żelatynę.  Jest naturalnym prebiotykiem.

 Jak działa inulina?

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit
  • reguluje rytm wypróżniania
  • odbudowuje mikroflorę jelitową
  • wspiera układ odpornościowy
  • hamuje łaknienie i zwiększa uczucie sytości

 Zastosowanie inuliny

  • jako zagęszczacz do zup i sosów
  • jako słodzik
  • do wypieku ciast, pieczywa i naleśników
  • jako stabilizator emulsji np. pianek białkowych, majonezów

STOSOWANIE

Spożywać 20 g dziennie.

Należy wymieszać 20 g produktu z ok. 100-150 ml chłodnej wody lub ulubionego napoju, dokładnie wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *