Jagody goji

Jagody goji

Owoce kolcowoju, znane jako jagody goji, to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe lub czerwone owoce, o wysokiej zawartości składników pokarmowych.

Owoce Goji są źródłem cennych składników pokarmowych, o szerokich właściwościach.

Właściwości jagód goji

  • W porównaniu do innych owoców, jagody goji posiadają największą liczbę witamin i składników mineralnych, w tym: zeaksantynę, β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Jagody goji zawierają też witaminy: C, E i witaminy z grupy B.
  • Jagody goji są źródłem cennych składników mineralnych, w tym: potasu, wapnia i cynku. W swoim składzie zawierają też: błonnik pokarmowy, antyoksydanty, polisacharydy i german.
  • Owoce kolcowoju posiadają zestaw antyoksydantów i są niskokaloryczne. Zaleca się ich spożywanie w celu wzmocnienia systemu odpornościowego, opóźnienia procesów starzenia i poprawy sił witalnych.

Stosowanie

Wskazana dzienna dawka do spożycia, przez osoby dorosłe, to 20-30g suszonych owoców. Dzieci, do 3 roku życia powinny spożywać nie więcej, niż 1/3 zalecanej dawki, a dzieci do 10 roku życia- połowę określonej dawki.

Ograniczenia w spożywaniu jagód goji dotyczą kobiet w ciąży i dzieci do 3 roku życia.
Jedzenie zbyt dużej ilości jagód goji może doprowadzić do hiperwitaminozy, ponieważ owoce goji zawierają wiele witamin i innych substancji odżywczych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *