Ksylitol brzozowy oraz kukurydziany

Ksylitol brzozowy oraz kukurydziany

Ksylitol to substancja, która w naturalnej formie, występuje w owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w drzewach liściastych, np. w brzozie. W naturalnej formie ksylitol występuje też w organizmie człowieka oraz zwierząt, jako produkt uboczny w procesie przemiany glukozy.

WŁAŚCIWOŚCI KSYLITOLU

  • Zalecany przy próchnicy zębów i chorobach dziąseł.
  • Likwiduje niemiły zapach z ust.
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze, ogranicza rozwój grzybicy i drożdżaków.
  • Wskazany przy osteoporozie, ułatwia mineralizację, np. przyswajanie wapnia przez kości.
  • Wzmacnia układ immunologiczny.
  • Polecany dla osób odchudzających się, dostarczając organizmowi o prawie połowę mniej kalorii niż cukier, zmniejsza łaknienie na słodycze.
  • Szczególnie zalecany dla diabetyków, dla osób z zakłóconą tolerancją glukozy, z insulinoodpornością.
  • Wspomaga regenerację górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok).
  • Wspomaga regenerację przy zapaleniu ucha środkowego oraz bakteryjnym zapaleniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.
  • Działa korzystnie przy nadkwasocie żołądka, alergii i astmie.

Stosowanie

Ksylitol należy stosować, jako zamiennik zwykłego cukru, w odpowiadającej temu ilości. Można stosować do pieczenia i gotowania, zamiast tradycyjnego cukru oraz do słodzenia herbaty i kawy.

4 comments on “Ksylitol brzozowy oraz kukurydziany
  1. Ekspedytka napisał(a):

    Jak odróżnić ksylitol brzozowy od kukurydzianego , poza ceną i ulotką na opakowaniu

  2. N.W napisał(a):

    Który ksylitol wybrać? z brzozy czy kukurydzy ?
    Czy kukurydza z której jest pozyskiwany ksylitol jest modyfikowana ?

    • admin napisał(a):

      Polecamy ksylitol fiński, tj. z brzozy, ponieważ jest powszechnie uważany za zdrowszy, nie pochodzi z upraw GMO. Ksylitol chiński często jest modyfikowany, co wynika z faktu, że ogólnie spora część żywności pochodzącej z Chin jest modyfikowana genetycznie. Zaletą ksylitou z Chin jest cena, bo jest tańszy, ale czasami warto kupić produkt droższy i zdrowszy. Dlatego polecamy ksylito fiński.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *