Kwas cytrynowy E330

Kwas cytrynowy E330

Kwas cytrynowy jest częstym dodatkiem do żywności oznaczanym skrótem E330. Występuje naturalnie w owocach m.in. cytrynach, malinach i porzeczkach.

Kwas cytrynowy jest stosowany, jako naturalna substancja zakwaszająca. W kwaśnym środowisku witaminy i przeciwutleniacze stają się bardziej stabilne.

Popularny kwasek cytrynowy jest silnym antyoksydantem, dodany do produktów żywnościowych przedłuża ich trwałość.

Zastosowanie kwasku cytrynowego

  • wspomaga proces żelowania przetworów owocowych
  • do zachowaniu naturalnego koloru świeżych owoców
  • nadaje się do usuwania zabrudzeń z dłoni
  • do odkamieniania czajników
  • jako przyprawa do sosów sałatkowych
  • do usuwania osadu z pralek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *