Lapacho kora

Lapacho kora

Lapacho jest to wewnętrzna kora drzewa lapacho. „Herbata Inków” wykazuje wiele właściwości zdrowotnych za sprawą składników jakie zawiera, czyli: żelaza, wapnia, magnezu i manganu. Spośród licznych substancji aktywnych, na uwagę zasługuje lapachol, tj. naturalny związek o działaniu przeciwwirusowym.

Przeciwwskazania

W połączeniu z lekami rozrzedzającymi krew powoduje ryzyko krwawienia (może zmniejszać krzepliwość krwi). Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących. Nie podawać małym dzieciom.

Stosowanie

Do 200 ml gotującej się wody wsypać 1 łyżkę kory i gotować przez 10-15 minut. Następnie odcedzić. Aby zauważyć efekty należy pić dwie szklanki dziennie.

Na początku przyjmowania mogą wystąpić nudności i bóle brzucha – z czasem powinny ustąpić, ponieważ są one wynikiem detoksyfikacji organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *