Łuska babki jajowatej

Łuska babki jajowatej

Babka jajowata jest świetnym źródłem naturalnego błonnika. Jej łupina za sprawą błonnika pochłania spore ilości wody wraz z toksynami, po czym pęcznieje i wspomaga usunięcie złogów resztek pokarmowych z jelit. Poprawia znacznie perystaltykę jelit i reguluje wypróżnianie. Śluzy znajdujące się w łusce posiadają działanie osłonowe, powlekają złogi i pomagają je usunąć.

Stosowanie

  • łuski nasion babki jajowatej stosuje się w walce z zaparciami i biegunkami (absorbuje nadmiar płynów w jelitach)
  • polecana do stosowania przy leczeniu hemoroidów i stanów zapalnych jelit
  • jako wsparcie diety odchudzającej i oczyszczającej
  • w niedoborach błonnika
  • Łuski babki jajowatej stosuje się razem z napojami i posiłkami. Jest doskonała do sosów i zup, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem. Można używać jej jako dodatku do musli, jogurtu, kefiru czy mleka.