Mąka kokosowa

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa posiada charakterystyczny, kokosowy, delikatnie słodki smak i zapach. Dodana do ciast i innych wypieków pozytywnie wpływa na ich strukturę i dobrą wilgotność. Mąka kokosowa absorbuje spore ilości wody, dlatego zastępując nią w przepisach zwykłą mąkę należy odpowiednio zwiększyć proporcje wody.

W procesie produkcji mąki kokosowej, masa z której powstaje zostaje odtłuszczona, przez co uzyskana w ten sposób mąka posiada dużo mniej kalorii, niż popularne wiórki kokosowe. Mąka kokosowa nie posiada kwasu fitynowego, dlatego zawarte w niej witaminy są bardzo łatwo przyswajalne (kwas fitynowy utrudnia wchłanianie).

 Co zawiera mąka kokosowa?

  • błonnik
  • białko
  • naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe

Komu polecana jest mąka kokosowa?

  •  cierpiącym na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu
  • osobom o podwyższonym cholesterolu (mąka kokosowa go nie zawiera)
  • osobom odchudzającym się ( zawiera sporo błonnika)

Zastosowanie mąki kokosowej

  • do ciast i deserów
  • dodatek do panierek
  • do naleśników
  • do sałatek owocowych, musli
  • do jogurtów
  • do zagęszczania sosów i zup

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *