Mąka migdałowa

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa powstała w 100% w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych migdałów. Posiada charakterystyczny migdałowy smak i jest bardzo sycąca.

Co zawiera mąka migdałowa?

  • białko
  • witaminę E
  • witaminę A
  • witaminę B
  • wapń
  • potas
  • fosfor
  • cynk
  • magnez
  • kwas foliowy

Komu jest polecana mąka migdałowa?

  • osobom na diecie bezglutenowej
  • posiada niski indeks glikemiczny, dlatego mogą używać jej osoby zagrożone cukrzycą
  • osobom chcącym poprawić wygląd skóry i opóźnić procesy starzenia organizmu (witamina E jest antyoksydantem)
  • doskonała dla sportowców i osób będących na diecie niskowęglowodanowej
  • kobietom w ciąży (z uwagi na kwas foliowy)

Zastosowanie mąki migdałowej

  • do zagęszczania zup i sosów
  • zamiennik mąki pszennej
  •  do wypieku ciast i pieczywa
  • do omletów, tart
  • do mokrych ciast typu brownie

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *