Mąka orkiszowa typ 1850

Mąka orkiszowa typ 1850

Orkisz, z którego powstaje mąka orkiszowa, zaliczany jest do jednej z najstarszych roślin uprawnych na świecie.  Zaletą wypieków z mąki orkiszowej jest to, że się nie kruszą.  Mąka z orkiszu posiada lekki orzechowy smak. Uprawa orkiszu została niegdyś wyparta przez uprawę pszenicy.  Mąka orkiszowa jest mąką zawierającą gluten.

Co zawiera mąka orkiszowa?

  • cenne kwasy tłuszczowe
  • wartościowe białko
  • witaminę PP
  • beta karoten
  • witaminę E
  • witaminy z grupy B
  • cynk
  • miedź
  • selen
  • kwas krzemowy
  • fisterole

 Zastosowanie mąki orkiszowej

  • do wypieku chleba
  • do wypieku bułek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *