Mąka z amarantusa

Mąka z amarantusa

Amarantus to zboże, pochodzące z Ameryki Południowej. W ostatnim czasie stało się bardzo popularne, z uwagi na walory zdrowotne i odżywcze, jakie posiada.

W Polsce znany jest pod nazwą szarłat i stanowi głównie roślinę ozdobną.

Zastosowanie mąki z amarantusa

  • do wypieku ciast i ciasteczek
  • do naleśników
  • do racuchów
  • do makaronów i płatków
  • do krakersów
  • do wypieku chleba

Mąka z amarantusa to produkt dietetyczny o wielu wartościach odżywczych. Trzeba jednak pamiętać, że mąkę amarantusową można zamieniać z mąką pszenną jedynie w wypiekach, których ciasto nie musi wyrastać. Przygotowując np. chleb na bazie mąki z amarantusa trzeba mieszać ją z innymi rodzajami. Mąka ta nadaje wypiekom delikatny, orzechowy posmak.

Co zawiera mąka z amarantusa?

  • białko
  • wartościowe kwasy tłuszczowe
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • skwalen
  • witaminy z grupy B
  • witaminę E, C i A
  • błonnik

 Komu jest polecana mąka z amarantusa?

  • osobom z nietolerancją glutenu (jest to mąka bezglutenowa)
  • wegetarianom i weganom (z uwagi na zawartość białka i żelaza)
One comment on “Mąka z amarantusa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *