Mąka z tapioki

Mąka z tapioki

Tapiokę otrzymuje się z manioku, czyli bulwiastej rośliny podobnej do ziemniaka. Z tak otrzymanej tapioki można wyprodukować mąkę. Mąkę pozyskuje się przez zmielenie bulwy manioka, po wcześniejszym pozbyciu się z niej toksycznych substancji. NIE ZAWIERA GLUTENU.

Co zawiera mąka z tapioki?

  • łatwo przyswajalne węglowodany
  • błonnik
  • białko
  • wapń
  • potas
  • fosfor
  • kwas foliowy
  • magnez
  • żelazo

Zastosowanie mąki z tapioki

  • zagęszczacz do zup i sosów
  • dodatek do kisielów
  • składnik naleśników, musów, galaretek, budyniów, racuchów
  • składnik przekąsek: krakersów, ciastek, chipsów, deserów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *