Masło ghee

Masło ghee

Masło ghee lub inaczej masło klarowane to tłuszcz zwierzęcy oczyszczony z białka i wody. Jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.

Masło ghee jest idealne do smażenia nawet w bardzo wysokich temperaturach, ponieważ nie pali się. W czasie produkcji masła klarowanego dochodzi do usunięcia białka w wyniku czego otrzymujemy czysty tłuszcz.

 

Zastosowanie masła ghee

  • do duszenia
  • do pieczenia
  • jako dodatek do potraw
  • do zup
  • do kanapek

Zalety stosowania masła ghee 

Masło ghee jest często wykorzystywane w kuchni ponieważ potrawy smażone na nim są lepiej przyswajalne i mają bardziej wyrazisty smak. Ponadto proces duszenia na maśle klarowanym pozwala zachować wszelkie witaminy zawarte w pożywieniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *