Migdały całe

Migdały całe

Migdały są jednymi z najsmaczniejszych bakalii. Są bardzo odżywcze i zdrowe. Zawierają dużo wapnia i białka. Należy pamiętać, że ich dobroczynny wpływ na zdrowie może zmaleć, jeśli zostaną poddane obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu czy prażeniu).

Kiedyś największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, Mongolii i Chinach. Obecnie to Ameryka jest głównym producentem migdałów.

Właściwości migdałów

  • Migdały są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na tkankę mózgową i układ sercowo-naczyniowy.
  • Zawierają błonnik poprawiający pracę jelit.
  • Bogate w w składniki mineralne i witaminy.
  • Zawartość błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych w migdałach reguluje poziom glikemii we krwi.

Stosowanie

Migdały można spożywać, jako przekąskę lub jako dodatek do dań, deserów.

One comment on “Migdały całe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *