Migdały całe


Migdały są jednymi z najsmaczniejszych bakalii. Są bardzo odżywcze i zdrowe. Zawierają dużo wapnia i białka. Należy pamiętać, że ich dobroczynny wpływ na zdrowie może zmaleć, jeśli zostaną poddane obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu czy prażeniu).

Kiedyś największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, Mongolii i Chinach. Obecnie to Ameryka jest głównym producentem migdałów.

Właściwości migdałów

  • Migdały są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na tkankę mózgową i układ sercowo-naczyniowy.
  • Zawierają błonnik poprawiający pracę jelit.
  • Bogate w w składniki mineralne i witaminy.
  • Zawartość błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych w migdałach reguluje poziom glikemii we krwi.

Stosowanie

Migdały można spożywać, jako przekąskę lub jako dodatek do dań, deserów.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *