Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany działa odtruwająco, jest bardzo dobry na układ krążenia, wątrobę, miażdżycę i niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.

Główną cechą rozpoznawalną miodu gryczanego jest jego ciemno-brązowy kolor oraz intensywny zapach kwiatów gryki.

Właściwości miodu gryczanego

  • zawiera związki flawonoidowe, które mają korzystne działanie na mięsień sercowy –zabezpieczają naczynia przed pękaniem, nie dopuszczając do wybroczyn i wylewów
  • ochrania i odtruwa wątrobę
  • zawiera łatwo przyswajalne żelazo, witaminę C i białka
  • doskonale sprawdza się u chorych w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach na tle nerwowym

Stosowanie

Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g. Miód spożywać można z pieczywem, dodawać do ciepłej (nie gorącej) herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Udowodniono jednak, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10-12 godzin przed wypiciem.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *