Miód lipowy

Miód lipowy

Miód lipowy podobnie jak napar z kwiatów lipy posiada korzystne działanie szczególnie na dolegliwości górnych dróg oddechowych jak i typowe przeziębienia.

Ma silny aromat kwiatów lipy. Jest słodki, dość pikantny o ostrym, a nawet lekko gorzkim smaku. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę od biało-żółtej do złocisto-żółtej.

  • Zawiera olejki eteryczne, garbniki, kwas askorbinowy, cukry, karoten.
  • Jest stosowany w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, grypie, kaszlu, zapaleniach zatok nosa, oskrzeli, anginach.

 

Stosowanie

Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g. Miód spożywać można z pieczywem, dodawać do ciepłej (nie gorącej) herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Udowodniono jednak, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 – 12 godzin przed wypiciem.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *