Miód malinowy

Miód malinowy

Miód malinowyzawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Cechuje go delikatny aromat, po skrystalizowaniu jest niemal biały. Charakteryzuje się delikatnym smakiem owoców maliny.

Właściwości miodu malinowego

  • Glukoza i fruktoza– cukry te wzmacniają organizm, ponieważ są zamieniane na energię
  • Acetylocholina – obniża ciśnienie krwi i usprawnia układ krążenia
  • Cholina – chroni wątrobę i pobudza wydzielanie żółci
  • Jony metali – pobudzają produkcję czerwonych krwinek
  • Nadtlenek wodoru – ma działanie antybakteryjne

Stosowanie

Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g. Miód spożywać można z pieczywem, dodawać do ciepłej (nie gorącej) herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Udowodniono jednak, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 – 12 godzin przed wypiciem.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie miodu do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *