Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest to najczęściej spotykana odmiana miodu i cechuje go różnorodność składników oraz smaków. Jest zbierany przez pszczoły z sadów i różnych roślin uprawnych. Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślin jesiennych ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak.

Właściwości miodu wielokwiatowego

  • w dużej mierze składa się z cukrów prostych, dlatego korzystnie wpływa na układ krążenia
  • cukry te stanowią wartościowe źródło energii w stanach przemęczenia oraz wyczerpania fizycznego i psychicznego
  • zawarta w miodzie łatwo przyswajalna glukoza doskonale odżywia mięsień sercowy
  • jest niskokaloryczny, dlatego może być doskonałym uzupełnieniem diety lub zamiennikiem cukru podczas słodzenia kawy czy herbaty

Stosowanie

Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g. Miód spożywać można z pieczywem, dodawać do ciepłej (nie gorącej) herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Udowodniono jednak, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 – 12 godzin przed wypiciem.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *