Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe posiada skład zbliżone do naturalnego mleka matki. Niestety nie nadaje się do podania noworodkowi. Mleko roślinne, jakim jest mleko kokosowe polecane jest osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy, a także wegetarianom i weganom.

Co zawiera mleko kokosowe?

  • wartościowe kwasy tłuszczowe – kwas linolenowy, stearynowy, laurynowy i kaprylowy
  • zawiera witaminę C, K oraz witaminy z grupy B
  • w jego składzie znajdziemy żelazo, fosfor, sód i miedź
  • kwasy tłuszczowe z mleka kokosowego są przydatne dla zapewnienia energii węzłom chłonnym, wątrobie i komórkom tłuszczowym

SKŁAD

Ekstrakt z orzecha kokosowego 60%, woda.

Przed otwarciem mocno wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Wskazanie: w przypadku kiedy mleko będzie miało twardą konsystencję, należy przelać je do garnka i 5 do 10 minut podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Proces nie wpływa na jakość produktu.

STOSOWANIE

  • jako składnik sosów, zup, marynat
  • składnik koktajli i deserów
  • można używać go do duszenia mięs
  • do kawy i drinków, zwłaszcza egzotycznych
  • do galaretek, lodów, polewy do ciasta
  • polecany do deserów, w których głównym składnikiem jest ryż
  • dodatek do musli
  • łagodzi i wzbogaca smak silnie aromatycznych przypraw
  • dodatek do dań typu curry

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *