Morele suszone

Morele suszone

Drzewa morelowe uprawiane były w Chinach już 4000 tys lat temu. Suszone morele od czasów starożytnych były spożywane w celu zachowania gładkości i miękkości skóry.

Produkt ten zalecany jest do spożycia w czasie zakwaszenia organizmu oraz przy nadkwasocie żołądka (zawiera dużo zasadotwórczych związków). To idealny zamiennik słodyczy (również dla diabetyków).

Owoce moreli to źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich – żelazo, wapń, magnez, potas, miedź i bor, a także witaminy z grupy B, E i beta karoten. Morele to również źródło błonnika pokarmowego, związków pektynowych, flawonoidów, garbników, fitosteroli i kwasów organicznych.

Dzięki ususzeniu owoce są trwalsze i można je długoterminowo przechowywać.

Zastosowanie

  • samodzielna przekąska
  • dodatek do ciast i deserów
  • dodatek do dań mięsnych
  • składnik dżemów, konfitur, sałatek
  • dodatek do dań mięsnych
  • składnik peelingów i maseczek