Morwa biała

Morwa biała

Owoce morwy są jadalne, posiadają słodki i lekko mdły smak, dlatego są lubiane przez dzieci. Owoce te są wykorzystywane w medycynie ludowej, jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Z kolei liście morwy zaleca się diabetykom, gdyż wykazują działanie hipoglikemiczne, czyli obniżają poziom glukozy we krwi. Niskokaloryczne owoce morwy dojrzewają pod koniec lipca.

Właściwości owoców morwy białej

  • Owoce morwy białej posiadają znaczne ilości witaminy C, A, B1, B2.
  • Niskokaloryczne owoce morwy zawierają: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę oraz kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy).
  • Bogate w flawonoidy – związki usuwające z organizmu wolne rodniki (o działaniu przeciwnowotworowym).
  • Duża zawartość pektyn, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprzez poprawę perystaltyki, regulują proces wypróżniania.
  • Ogranicza wchłanianie cukrów – zmniejsza produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej.
  • Substancje czynne zawarte w morwie białej wspomagają proces odchudzania poprzez blokowanie trawienia węglowodanów.
  • Zmniejszają również łaknienie na słodycze.

Stosowanie

Owoce morwy białej stanowią idealną słodką i zdrową przekąskę dla wszystkich lubiących słodkości i walczących z nadmiarem kilogramów.

Oprócz bezpośredniego spożycia morwa doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *