Olej kokosowy rafinowany

Olej kokosowy rafinowany

Olej kokosowy jest jednym z rodzajów oleju roślinnego, który powstaje w wyniku tłoczenia, po rozgrzaniu twardego miąższu orzechów z palmy kokosowej. Najczęściej jest spotykany w  formie rafinowanej,  dzięki czemu ma długi termin przydatności do spożycia.

Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.

Olej kokosowy na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku.

Właściwości oleju kokosowego

  • Zawiera kwas laurynowy, który zwiększa odporność i posiada sporo właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych oraz wspomaga naturalną florę bakteryjną organizmu.
  • Jest bogatym źródłem witaminy E.
  • W jego skład wchodzą tłuszcze nasycone (trójglicerydy średniołańcuchowe MCT), które są zamieniane na energię i wspomagają metabolizm.
  • Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym zwiększają zdolność organizmu do wchłaniania witamin, aminokwasów oraz minerałów.

Stosowanie

  • Jako środek spożywczym. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny i do smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *