Olej konopny

Olej konopny

Olej konopny posiada orzechowy, lekko korzenny smak. Jego kolor jest zielony i klarowny. Produkt wymaga przechowywania w lodówce.

Zaletą oleju konopnego jest to, że wspiera on naturalną odporność organizmu. Jego działanie przyczynia się do usunięcia szkodliwych toksyn z organizmu. W skład oleju wchodzi witamina K, która pełni szereg istotnych funkcji – odpowiada za krzepliwość krwi, zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, chroni przed osteoporozą i rozwojem nowotworów. Ponadto zawiera chlorofil pochodzący z nasion, który łagodzi i działa przeciwzapalnie.

STOSOWANIE

1 łyżka oleju konopnego dziennie. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce. W tradycyjnej polskiej kuchni, olej konopny stosuje się już od wielu lat,  jako dodatek do kasz, ziemniaków, gotowanych warzyw oraz do potraw na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *