Olej lniany

Olej lniany

Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych nasion lnu. Dzięki temu, że jest tłoczony w niskiej temperaturze, zachowuje cenne właściwości zdrowotne.

Właściwości oleju lnianego

  • Olej lniany zawiera kwasy Omega-3, które poprawiają pracę mózgu, regulują pracę hormonów i wspomagają procesy trawienne.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w składzie oleju lnianego, zapobiegają miażdżycy, poprzez usuwanie z organizmu nadmiaru cholesterolu i zmniejszają ryzyko nadciśnienia.
  • Lignany pomagają utrzymać równowagę hormonalną w organizmie. Są niezbędne dla kobiet, znajdujących się w okresie menopauzy. Pomagają też w leczeniu wrzodów żołądka i przywróceniu prawidłowej perystaltyki jelit.
  • Olej lniany zawiera witaminę E, która posiada właściwości przeciwutleniające. 

Stosowanie

Olej lniany powinno się spożywać na zimno. Nie należy go podgrzewać, ani smażyć na nim potraw, ponieważ podgrzany, traci swoje właściwości, a może nawet być szkodliwy.

Powinien być przechowywany w zacienionym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Wystawienie go na działanie promieni słonecznych lub podgrzewanie, prowadzi do obniżenia zawartości cennych składników, zawartych w oleju i obniżenia jego trwałości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *