Olej macadamia

Owoce macadamia przypominają orzechy laskowe i są jadalne. Uważa się je za jedne z najsłodszych na świecie.

Olejek macadamia otrzymuje się z wytłaczania orzechów na zimno lub na gorąco. Olej ma postać rafinowaną – bezzapachową, nierafinowaną – silnie pachnącą orzechami i jako mieszanka z parafiną [w kosmetykach].

Właściwości olejku macadamia

  • Olejek macadamia zawiera kwasy z grupy Omega, lecytynę i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, który chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem.
  • Zawiera witaminy: A, B i E, oraz składniki mineralne. Dzięki temu zmiękcza i uelastycznia skórę, likwidując blizny, rozstępy i cellulit. Chroni przed utratą wody, wspomaga produkcję kolagenu.
  • Posiada naturalne filtry UV, które chronią skórę przed poparzeniem i łagodzą podrażnienia, powstałe po długim przebywaniu na słońcu.
  • Olej macadamia zawiera beta karoten, który utrwala i pogłębia opaleniznę, nadając skórze naturalnie złocisty odcień.
  • Jest przeznaczony do pielęgnacji skóry dojrzałej, ponieważ spowalnia proces tworzenia się zmarszczek.
  • Dzięki zawartości przeciwutleniacza – skwalenu, olejek macadamia chroni skórę przed wolnymi rodnikami.
  • Olejek kosmetyczny macadamia sprawdza się, jako odżywka do włosów. Sprawia, że włosy stają się gładkie i sprężyste.

Stosowanie

Niewielką ilość olejku, równomiernie rozprowadzić na skórę lub włosy. W zależności od potrzeby.

olej macadamia

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.