Olej rycynowy

Olej rycynowy

Olej rycynowy, tzw. olej rącznikowy to produkt roślinny, otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. Nie zaleca się go stosować u kobiet w ciąży. Jest bezbarwny i posiada gęstą konsystencję.

Zastosowanie oleju rycynowego jest bardzo szerokie. Możemy go znaleźć w wielu produktach kosmetycznych i perfumach. Bywa składnikiem wielu odżywek do przesuszonych i zniszczonych włosów oraz paznokci. Bardzo dobrze się wchłania, dlatego wykorzystuje się go przy produkcji kremów i balsamów.

Właściwości oleju rycynowego

  • nadaje włosom blask
  • pomaga zlikwidować łupież
  • wzmacnia cebulki brwi i przyczynia się do ich zagęszczenia
  • działa kojąco i regenerująco na zniszczone, łamliwe paznokcie i wysuszoną skórę dłoni
  • przynosi ulgę i poprawia kondycję skóry stóp
  • ma działanie łagodzące, natłuszczające i ochronne, przyczynia się do zatrzymywania w skórze wilgotności
  • pomaga w problemach skórnych

Stosowanie

Niewielką ilość olejku wmasowuje się bezpośrednio w skórę, włosy, paznokcie, stopy czy twarz. Można również dodawać go szamponów, kremów i maseczek.

Na bazie oleju rycynowego przygotowuje się też okłady, w przypadku grzybicy, otarć, kaszaków i trądziku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *