Olej rzepakowy zimnotłoczony

Olej rzepakowy zimnotłoczony

Olej rzepakowy jest najczęściej używanym olejem w naszych kuchniach. Nazywany bywa „oliwą północy” lub też „czarnym złotem”. Rzepak kwitnie na żółto, a jego nasiona mają czarną barwę. To właśnie z nich tłoczy się olej.

Właściwości oleju rzepakowego

  • Stanowi skarbnicę witaminy A i E i zawiera dwa podstawowe wielonienasycone kwasy tłuszcze [linolenowy (Omega 3) i linolowy (Omega 6)], których nie wytwarza nasz organizm, ale które są niezbędne dla zdrowia.
  • Ponadto składa się w dużej mierze z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Łyżka stołowa oleju pozwala na zaspokojenie ponad połowy zalecanej przez dietetyków dziennej dawki kwasu linolenowego oraz dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
  • Zawiera kwas oleinowy. Jest on pogromcą złego cholesterolu, a jednocześnie poprawia stosunek dobrego do złego.

Stosowanie

W oleju może wytracić się naturalny osad, lecz nie zmienia to jego właściwości. Polecany do smażenia, pieczenia i duszenia oraz wyrobu majonezu i przyrządzania sałatek.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *