Olej tamanu

Olej tamanu

Olej ten otrzymuje się poprzez wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców drzewa tamanu. Jest aromatyczny, tłusty o bardzo intensywnym zapachu i ciemnobrązowo-zielonkawym zabarwieniu. 

Właściwości

  • Zwalcza wolne rodniki, dzięki obecności antyoksydantów.
  • Zaliczany jest do tzw. bio-olejów, czyli olejów o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe są cenną substancją, która chroni prawidłowy metabolizm skóry.
  • Olej tamanu dobrze się wchłania w skórę, daje efekt uelastycznienia, nawilżenia, odżywienia i odprężenia.
  • Posiada dwa główne składniki aktywne: kwas kalofillowy oraz kallofilloidynę, które działają przeciwbakteryjnie, gojąco i przeciwzapalnie.
  • Kwas linolowy, zawarty w oleju tamanu, jest ważny dla pracy gruczołów łojowych, pomaga odblokować zanieczyszczone pory i chroni przed pojawieniem się zaskórników i zmian trądzikowych.
  • Kwas oleinowy to również ważny składnik tego olejku, ponieważ ułatwia szybsze wchłanianie się składników odżywczych w głąb skóry.

STOSOWANIE

  • jako odżywka na zmęczoną i bardzo suchą skórę
  • kosmetyki regenerujące skórę
  • wcierka i kosmetyk do włosów

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *