Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Właściwości oleju z czarnuszki

  • Stanowi bogactwo nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych.
  • Zawiera substancje podobne do hormonów, sterujące wieloma podstawowymi funkcjami organizmu.
  • Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki wysokiej zawartości polifenoli, które chronią przed działaniem wolnych rodników.
  • Zawiera w swym składzie związek o nazwie tymochinon, który wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
  • Posiada także właściwości hapatoochronne, co oznacza, że jest istotny dla wsparcia i ochrony wątroby.
  • Jest także źródłem nigellonu, który działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

Stosowanie

Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. Stosować na zimno, jako dodatek do sałatek, zup, sosów, kasz, twarogu lub do smarowania pieczywa.

Komu polecany jest olej z czarnuszki?

  • powinny spożywać go osoby z trądzikiem i egzemą
  • osoby, które uległy poparzeniom słonecznym
  • osoby mające problem z wypadaniem włosów lub łamliwością paznokci
  • osoby ze zniszczoną, przebarwioną, podrażnioną oraz starzejącą się skórą
  • osoby ze stanami zapalnymi skóry

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *