Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak, a przy tym jest niemal bezwonny.

Właściwości

  • Niezwykle niska zawartość tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych.
  • Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego.
  • Stanowi niezwykle bogate źródło witaminy E.
  • Cechuje go wysoka zawartość witaminy K.
  • Zawiera również flawonoidy, witaminy A i B6, minerały i lecytynę.
  • Łagodzi kłopoty z poszerzonymi, pękającymi naczynkami krwionośnymi i skłonnością do zaczerwienień.

Stosowanie

Nadaje się wyśmienicie do sałatek, do smażenia, pieczenia i gotowania. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw – potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich właściwości smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały tłustego posmaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *