Olej ze skórki świeżej cytryny

Olej ze skórki świeżej cytryny

Olejek ze skórki świeżej cytryny posiada orzeźwiający, energetyzujący zapach. Pozyskiwany jest przez wyciskanie skórki ze świeżych owoców cytryny w procesie tłoczenia na zimno.

Olejek ten jest surowcem kosmetycznym używanym m.in. do produkcji kremów, balsamów do ciała, olejków do włosów, preparatów do kąpieli, perfum. Można używać go również w aromaterapii.

Właściwości i wykorzystanie olejku

  • posiada właściwości antyseptyczne
  • może stanowić dodatek do kosmetyków do cery tłustej i trądzikowej
  • redukuje produkcję sebum
  • rozcieńczony z bazowym olejkiem może służyć, jako olejek do masażu
  • poprawia wygląd skóry, przywraca jej elastyczność,
  • pomocny w walce z łupieżem i przetłuszczaniem włosów

Przeciwwskazania

Należy unikać kontaktu olejku z oczami. Nie stosować na uszkodzonej powierzchni skóry oraz na skórze wystawionej na działanie promieni słonecznych.

Olejek służy wyłącznie do użytku zewnętrznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *