Olej ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów

Olej jest wytłaczany ze słodkich nasion migdałowca. Ma bursztynowy kolor i delikatny, przyjemny zapach. To jeden z najstarszych i najlepszych olejków kosmetycznych.

Olej ze słodkich migdałów jest rafinowany, tłoczony na zimno. Jest bardzo dobrym emolientem co oznacza, że skutecznie wygładza skórę. 

Właściwości oleju ze słodkich migdałów

  • Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy, takie jak: witamina A, B1, B2 i B6.
  • Olejek jest bardzo delikatny, dlatego nadaje się do stosowania przez osoby z podrażnioną skórą, skłonną do alergii i wysuszania się.
  • Działa łagodząco, kojąco i nie podrażnia.
  • Chroni skórę przez działaniem warunków atmosferycznych, takich jak silny wiatr albo słońce.
  • Olej migdałowy jest pomocny w czasie walki z egzemą, łuszczycą i trądzikiem.
  • Pomaga zapobiegać rozstępom.
  • Wzmacnia cebulki włosów, nadaje im połysk i zdrowy wygląd.

Stosowanie

Stosujemy go wmasowując bezpośrednio na skórę lub włosy.

Może stanowić uzupełnienie własnoręcznie przygotowanego kremu, balsamu, olejku do masażu, olejku do kąpieli, domowego peelingu, odżywki do rzęs, kremu ochronnego na zimę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *