Olejek cynamonowy

Olejek cynamonowy

Silnie aromatyczny olejek otrzymywany jest w procesie destylacji z parą wodną szarobrązowej kory lub liści drzewa cynamonowca cejlońskiego. Olejek znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym a także w spożywczym i farmaceutycznym. Posiada bardzo przyjemny, intensywny, korzenny zapach.

Właściwości olejku cynamonowego

  • Można dodawać go do kąpieli relaksacyjnej.
  • Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozgrzewające i stymulujące.
  • Może być łagodnym afrodyzjakiem.
  • Używany w aromaterapii, skutecznie pobudza też w czasie nadmiernej senności.

Stosowanie olejku cynamonowego

  • Najlepiej wymieszać olejek z innym bazowym jak np. arganowy, czy olejek jojoba i stosować na skórę.
  • W przypadku cellulitu należy wymieszać 15 ml olejku cynamonowego z 50 ml olejku arganowego i wmasować w ciało po każdej kąpieli.
  • Kąpiel – na ¾ ciepłej wody w wannie, dodać 10 – 15 kropli olejku.

Uwaga! Ze względu na swoje silne działanie, nie stosować bezpośrednio na skórę, zwłaszcza twarzy, w postaci nierozcieńczonej. Nie podrażnia skóry, jeśli jest odpowiednio rozcieńczony.

One comment on “Olejek cynamonowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *