Olejek jojoba

Olejek jojoba

Olej jojoba to olej tłoczony na zimno, o bardzo wysokiej zgodności biologicznej ze skórą.
Jojoba jest ciekłym woskiem otrzymywanym z nasion krzewu o tej samej nazwie. Olej jojoba jest przezroczysty, ma kolor bursztynowy oraz przyjemny, lekko orzechowy zapach.W temperaturze pokojowej jest ciekły. Po schłodzeniu matowieje i twardnieje.

Właściwości oleju jojoba

  • Bogaty w witaminę E, A i F.
  • W jego skład wchodzą głównie nasycone i nienasycone alkohole oraz kwasy tłuszczowe i fitosterole
  • Zawiera palmitynian cetylu, oraz skwalen o właściwościach bakteriobójczych i antygrzybicznych.
  • Jest dobrze tolerowany zarówno przez tłustą, jak i przez suchą skórę.

Stosowanie

Ze względu na swoje naturalne właściwości nawilżające, olej ten jest bardzo popularnym składnikiem kosmetycznym.

Skóra twarzy

  • Można stosować bezpośrednio na skórę, nanieść kilka kropli olejku, rozetrzeć w dłoniach i wklepać w skórę twarzy.
  • Dodawać kilka kropel do balsamu lub kremu, stosowanego na co dzień.
  • Stosować go do demakijażu skóry twarzy (nasączyć wacik niewielka ilością i oczyścić twarz z tuszu do rzęs, pudru i fluidu). Po wykonaniu demakijażu, przetrzeć twarz chusteczką, aby usunąć nadmiar oleju.

Suche usta

  • Niewielką ilość olejku nanieść na spierzchnięte usta, w celu zmiękczenia i nawilżenia.

Dłonie

  • Kilka kropel rozetrzeć w dłoniach, w celu zregenerowania skóry.

Włosy

  • Można wmasować we włosy (suche) po 30-40 minutach zmyć delikatnym szamponem. Dzięki temu będą nawilżone, mocne i lśniące.

 

3 comments on “Olejek jojoba
  1. WilliamVINY napisał(a):

    Very neat article post. Really Cool. Ruise

  2. eebest8 michael napisał(a):

    „I am so grateful for your article post.Really looking forward to read more. Keep writing.”

  3. pron best napisał(a):

    There is definately a great deal to know about this issue. I really like all of the points you made.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *