Olejek lawendowy

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy pozyskuje się z kwiatów lawendy wąskolistnej. Olejek z lawendy nie wymaga dodatkowego rozcieńczenia. Jest bezbarwny lub delikatnie żółty i posiada słodko-kwiatowy zapach.

Właściwości olejku lawendowego

  • nadaje się jako olejek do masażu relaksacyjnego i dodatek do kąpieli
  • wpływa korzystnie na warstwę rogową naskórka powodując, że staje się ona bardziej przepuszczalna i lepiej wchłania składniki kosmetyków
  • działa odkażająco, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie
  • może być stosowany na problemy z trądzikiem
  • reguluje produkcję łoju i wpływa korzystnie na skórę głowy
  • pomaga wzmocnić zniszczone włosy
  • polecany do aromaterapii
  • wspomaga walkę z rozstępami

Stosowanie

Masaże aromaterapeutyczne z dodatkiem olejku z lawendy są polecane przy:

  • reumatyzmie
  • zapaleniach nerwu kulszowego
  • obrzękach kończyn
  • przeziębieniach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *