Orzechy macadamia

Zdrowa i pożywna przekąska, polecana osobom pracującym umysłowo lub mającym problemy z koncentracją. Mogą być dodawane do musli, ciast, kremów.

  • są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminy A i E
  • minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez
  • orzechy nie zawierają glutenu, co sprawia, że mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją tego białka.
  • zawierają tiaminę i ryboflawinę
  • pomagają w regulacji cholesterolu

STOSOWANIE

Zmielone albo pokruszone nadają się do słodkich ciast, kremów, deserów oraz jako dodatek do musli. Orzechy macadamia świetnie komponują się też z farszami i pastami do chleba. W całości mogą posłużyć do dekoracji ciasteczek i ciast. Można też obtoczyć je w czekoladzie albo lekko podsmażyć.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.