Orzechy pecan

Orzechy pecan

Orzechy pecan są zaliczane do jednych z najbardziej szlachetnych gatunków orzechów. Wyglądem, smakiem i aromatem przypominają orzechy włoskie. Orzechy pekan uprawiane są obecnie przede wszystkim w Ameryce Północnej oraz w mniejszym stopniu w Australii i Afryce Południowej.

Właściwości orzechów pecan

  • Orzechy pecan to bogactwo fosforu, magnezu, manganu oraz witaminy B, C, K i E.
  • Zawierają również znaczące ilości kwasu pantotenowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej sprawności umysłowej.
  • Ponadto są bogatym źródłem żelaza i potasu, wspierającego prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Dostarczają ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk i witaminę B1.
  • Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów

Stosowanie

Orzechy spożywane są zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Są podstawowym składnikiem słodkich deserów, ciast orzechowych oraz keksów.

One comment on “Orzechy pecan
  1. Maillot Bayern Munich Pas Cher napisał(a):

    great blog!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *