Orzechy Pinii

Orzechy Pinii

Orzeszki pinii to jadalne nasiona wydobywane z kulistych szyszek iglastej sosny. Są podłużne, kremowo-białe i mają delikatny, słodko-kwaśny smak. Znane głównie, jako składnik słynnego włoskiego pesto.

Właściwości orzechów pinii

  • Duża zawartość białka w orzeszkach pinii wspomaga przemianę materii i jest dobrym źródłem energii.
  • Orzechy pinii zawierają dużo magnezu, działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.
  • Są dobrym źródłem cynku.
  • Zawierają witaminę E, która jest antyoksydantem niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu.
  • Są bogate w witaminę A, B1 i C.

 

Stosowanie

Orzeszki pinii, w smaku przypominające migdały, wykorzystywane są do różnych dań, w tym mięsnych, a także sałatek, zapiekanek, czy słodyczy. Idealne do dekoracji, nadają daniom charakteru i elegancji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *